Vad är nässelfeber?

Nässelfeber är upptagna, kliande welts på ytan av huden orsakad av överkänslighet mot ett ämne. När kroppen möter ett ämne som det är allergiskt eller känsligt för, släpper det histamin och andra kemikalier in i blodomloppet. Som ett resultat läcker kapillärerna och små venerna. Den läckande vätskan fångas fast i huden och fodermembranen, vilket medför att lokaliserad svullnad ses med nässelfeber. Welts, som också kallas wheals, kan förbli små, eller kan sprida sig tillräckligt stort för att gå ihop. Mitten av welt blanches, eller blir vit när den pressas.

När nässelfeber uppstår runt ansiktet, särskilt runt läpparna och ögonen, kallas de angioödem. Angioödem kan också uppträda på händer, fötter och hals. Nässlar kan komma och gå plötsligt, ofta utan någon uppenbar orsak. Det uppskattas att upp till 70% går odiagnostiserad för orsaken, eftersom de kan uppträda timmar efter exponering för irriterande.

Upp till 20% av människorna kommer att ha nässelfeber någon gång i sina liv, men förvånansvärt är tjejer mer utsatta för dem än pojkar. Familjhistoria spelar också roll för att avgöra om en person är benägen att utveckla nässelfeber. Om du har en genetisk tendens till allergier eller matkänslighet är risken att du kan utveckla dem någon gång.

Nässelfeber är en manifestation av ett inflammatoriskt svar hos kroppen. Ämnen som utlöser detta svar kan komma från många olika källor. Vanliga utlösare inkluderar medicin, mat, kontaktirritanter, infektion eller sjukdom, miljö och stress.

Läkemedel, som antibiotika, utlöser ofta nässelfeber. Livsmedel som skaldjur, fisk, ägg, mjölk, nötter, bär och livsmedelstillsatser är de vanligaste histaminutlösarna. Några kontaktirritanter som kan ge upphov till reaktioner inkluderar djurdander, moth skalaer, djur saliv och insektsbett och sticks.

Inandade irriterande kan också orsaka nässelfeber – detta är ofta vanligt hos personer som lider av höfeber. Mögel och pollen är andra inandade allergener som kan orsaka dem. Illamående, infektioner och parasiter som mononukleos, strep och giardia kan också orsaka ett inflammatoriskt svar.

Det finns flera andra fysiska orsaker till nässelfeber, eller uticaria, som läkare kallar dem. Dessa inkluderar kall uticaria, som är de som orsakas av kontakt med kallt vatten eller luft. Dermatografi är en mer sällsynt orsak, som påverkar endast 5% av människorna. Människor som lider av dermatografering får nässelfeber genom att helt enkelt gnugga eller strida huden.

Tryck uticaria orsakas av snäva kläder eller smycken. Värme, motion eller känslomässig stress kan orsaka kolinerg uticaria. Aquagenisk uticaria är resultatet av exponering för svett och vatten. En av de sällsynta bildar sol uticaria, som orsakas av exponering för solen.

Även om nässelfeber kan variera beroende på hur kliar de är är de vanligtvis obekväm att uppleva. De är ofarliga men kan indikera en allvarlig allergi eller underliggande sjukdom. Kronisk uticaria bör undersökas av din läkare.

Komplikationer kan inkludera anafylax, som är en svullnad luftväg. Detta kan vara resultatet av en allvarlig allergi och ska omedelbart behandlas. Symtom på en allvarlig reaktion inkluderar täthet i halsen, andfåddhet, svullnad i tungan eller ansiktet, väsande andning och förlust av medvetande.

Hem behandlingar för welts inkluderar över disken anti-kliar kräm och antihistaminer som Benadryl. För de som söker behandling av en läkare, kan Atarax, en mer kraftfull antihistamin, ordineras. Nyare antihistaminer med H2-blockerare, såsom cimetidin, har visat sig användbara vid behandling av allergier och resulterande nässle.