Vad är ortotiska enheter?

Ortotiska enheter, även kända som ortoser, är instrument som appliceras på människokroppen för att anpassa, stödja eller korrigera deformiteter, eller för att förbättra rörelsen av leder, ryggrad eller lemmar. Dessa enheter kommer i direkt kontakt med kroppens utsida och används av podiater, läkare, kiropraktorer och fysioterapeuter. Det finns många typer av ortoser, de vanligaste är gjutningar, fotinsatser och splinter.

De flesta ortotiska enheter är prefabricerade och monteras sedan på patienten. I vissa fall skapas enheterna med specifika dimensioner som tagits från en enskild patient och är kända som anpassade ortotik. Andra ortoser är tillverkade i olika storlekar, till exempel små, medelstora eller stora, och patienten är försedd med den storlek som bäst passar deras kropp. Korrekt passform är viktigt för att förhindra ytterligare problem på grund av en tätt passande eller obekväm enhet.

Ortotiska enheter är anpassade till patienten av en specialist som är känd som ortoterapeut eller av en sjukvårdspersonal som läkare eller terapeut. Många ortoser finns tillgängliga på recept och kan köpas på apotek. Andra enheter, såsom orthotiska sulor, kan köpas som detaljhandel utan att behöva läkares recept.

Även om en anordning som direkt adresserar rörelse av lederna eller lemmarna kan märkas en ortotisk anordning är den mest kända och allmänt använda fotortillotiken. De är gjorda av många material och tar många olika former, beroende på patientens individuella problem. Alla delar samma mål att förbättra fotens funktion, minimera stress, deformiteter och smärta, ge stöd, lindra tryck och minska symtom på fotrelaterade patologier.

Det finns tre primära typer av fotortik, känd som styva, mjuka och halvstyva. Starka enheter används för att kontrollera fötternas funktion och för att förbättra eller eliminera smärta i fötter, ben och rygg. De är gjorda av ett fast eller hårt material, såsom plast. De måste vara ordentligt anpassade till patienten för att förhindra och korrigera avvikelser i fötterna som orsakar smärta i resten av kroppen.

Mjuka anordningar är vanligtvis tillgängliga för alla i form av ortopediska insatser och är gjorda av mjukt material. De är utformade för att minska chock och tryck och göra promenader bekvämare. Diabetiker, de med artrit eller brist på vävnad på fötterna, och alla som är på sina fötter under långa timmar kan hitta mjuka ortopedics mest användbara.

Halvstyva ortotiska enheter används oftast för idrottare, och är gjorda av både mjuka och hårda material som är skiktat för att ge stöd. De möjliggör balans av fötterna medan de spelar sport eller rör sig snabbt. Tanken är att genom att förbättra fotens funktion kommer musklerna och benen att fungera mer effektivt och med mindre obehag.

Även fot ortotics är ofta det första som kommer att tänka på, det finns flera andra typer av vanligt använda ortotiska enheter. Spinalarmar, knäbårar och även några kryckor och gånghjälpmedel kan betraktas som ortoser. Oavsett typ, strävar alla orthotics efter samma resultat, och det här är att antingen förbättra eller korrigera kroppens rörelse för optimal hälsa.