Vad är psykotiska egenskaper?

Psykotiska särdrag är symtom som kan vara närvarande vid vissa psykiska sjukdomar. Sådana tillstånd, som schizofreni eller delusionsstörningar, diagnostiseras enbart på närvaron av dessa symtom. I andra fall kan sjukdomar som stor depression eller bipolär sjukdom också ha psykosyndrom, men inte alla människor med dessa sjukdomar upplever dessa ytterligare symtom. Generellt är dessa funktioner antingen hallucinationer eller vanföreställningar.

Hallucinationer kan beskrivas som att se, höra, känna eller uppleva saker som inte finns där. Vanligtvis kan människor drabbas av hörsel- eller visuella hallucinationer. Utslag är tron ​​på saker som inte är sanna. Till exempel kan en person tro att utlänningar försöker läsa sig eller han kan tro att en berömd person försöker kontakta honom. Både hallucinationer och vanföreställningar är psykotiska särdrag eller huvudsymptom på vissa typer av psykiska sjukdomar.

När dessa egenskaper är närvarande utan några andra symtom kan det leda till diagnos av tillstånd som schizofreni, schizofreniform, kort psykotisk störning eller en av de vanliga störningarna. Saken är komplicerad när en person också har en tydlig sinnesstörning som unipolär depression eller bipolär sjukdom. Även om inte alla personer med depression eller bipolär sjukdom har psykotiska symptom, gör vissa individer. Diagnostiserande läkare eller psykisk sakkunnig behöver ta hänsyn till dessa extra symtom, eftersom olika typer av medicinering kan vara mer lämpliga och en större övervakning av patienten kan vara nödvändig.

I Diagnostic and Statistical Manual® (DSM®) är tilläggssatsen “med psykotiska egenskaper” en viktig del av att diagnostisera bipolär och depressiv sjukdom. När utövare noterar att en patient upplever dessa extra symtom, måste de också reflektera över och lägga till en ytterligare specifikation om huruvida dessa funktioner är humör kongruent eller humör incongruent.

Till exempel, en svårt deprimerad person som känner sig psykotiska skuldsätt har humör kongruent, psykotiska funktioner. Det betyder att skuld och depression skapas. I motsats härtill, en person med bipolär sjukdom som har förvirring av förföljelse lider en stämning incongruent utöver sin sjukdom. Det finns liten koppling mellan förföljelse och humörsvängningar.

Psykotiska symptom i en sjukdom behandlas ofta med olika antipsykotiska läkemedel, som kan ges utöver stämningsstabiliserande läkemedel om en stämningsstörning också föreligger. Det kan ta ett tag att hitta rätt kombination av meds, men många svarar väl på behandlingen. Det bör noteras att några av de mindre antipsykotiska läkemedel som quetiapin och aripiprazol ibland föreskrivs för humörsjukdomar, även om en individ inte lider av psykotiska symptom.