Vad är vanliga orsaker till åderbråck på testikeln?

Åderbråck på testikeln, eller varicoceler, är ett medicinskt tillstånd som kan bidra till infertilitet. Det uppstår när ett eller flera blodkärl i denna region av kroppen blir vridna och förstorade. Den mest troliga förklaringen för åderbråck som utvecklas i testikeln innebär en defekt ventil i en av venerna i testikeln. Den normala blodflödet påverkas, och åderbråck utvecklas.

Blodet strömmar normalt till testiklarna genom en artär och sprids genom en serie små vener. När blodet cirkulerar genom buken cyklar det från de små åren till en större som rör sig upp i buken. Blodet i dessa ådror bör normalt strömma upp i hjärtans riktning. Envägsventiler i venerna är avsedda att stoppa blodet från att strömma ner mot testiklarna.

Åderbråck på testikeln utvecklas när envägsventilerna ligger i dessa ådror. Något blod strömmar tillbaka mot testiklarna och över tiden sträcker det de små åren som är ansvariga för att försörja testiklarna. Som ett resultat är venerna misshapen och kan orsaka smärta eller en tung känsla i en testikel.

När åderbråcken har diagnostiserats är kirurgi ett behandlingsalternativ tillgängligt. Under proceduren, som vanligen utförs under en allmän bedövning, kommer en urolog att göra ett snitt i pungen och skära tills åderbråcken exponeras. Han kommer då att släcka venerna och omdirigera blodflödet till vener med ventiler som fungerar normalt. Denna procedur kan utföras med ett metallomfång som sätts in i buken, känt som ett laparoskop.

Ett annat alternativ för att behandla detta tillstånd är varicocele embolisering, som utförs på poliklinisk basis. En kateter sätts in i buken och det trängs igenom tills det når åderbråckarna på testikeln. Ett speciellt färgämne injiceras i patienten och röntgenstrålar används för att se platsen för åderbråck. En liten metallspole sätts in i katetern och styrs till åderbråken, där den lämnas på plats för att blockera blodflödet. När proceduren har slutförts avlägsnas kateteret. Patienten behöver inte stygn och kan återvända hem samma dag.