Är det säkert att använda ranitidin under graviditeten?

Användning av ranitidin under graviditet är generellt trodde att det är säkert, även om gravida kvinnor bör söka råd från en läkare innan de tas. Drogen är också känd genom sitt varumärke Zantac® och används för att förhindra halsbränna, vilket är ett vanligt symptom i alla graviditetsstadier. US Food and Drug Administration (FDA) klassificerar ranitidin som en kategori B-medicinering, vilket innebär att djurförsök inte har visat några skadliga effekter på foster, men mänsklig testning har inte genomförts. Ranitidin under graviditet har också använts säkert för att förhindra Mendelsons syndrom, ett tillstånd där en persons maginnehåll aspireras i lungorna under anestesi. Liksom vid alla mediciner bör fördelarna med att ta ranitidin under graviditet vägas mot eventuella risker.

Ranitidin kan tas dagligen eller intermittent efter behov av personer som lider av kronisk halsbränna, gastrisk reflux, magsår eller andra sjukdomar som orsakar överdriven magsyra. Till skillnad från antacida tabletter, som tas vid en återflödesattack, tas ranitidin vanligtvis för att förhindra symptom. I många fall kan en kvinna som försöker bli gravid redan ta ranitidin, men kommer att rådas av en läkare att sluta använda alla mediciner för att minimera risken för en eventuell graviditet. En kvinna som är orolig för att ta ranitidin eller stoppar användningen kan söka råd från sin läkare, som kanske kan föreslå alternativ, såsom hemmetoder, för att behandla syreåterflöde. I de fall där mageförhållanden är mycket svåra eller kommer att orsaka ytterligare komplikationer kan läkaren föreslå att det är säkrare att fortsätta att använda ranitidin under graviditeten.

FDA kategoriserar mediciner enligt deras potentiella risk för ett utvecklande foster baserat på vetenskaplig testning, vanligtvis utförd på djur. Ranitidin är i graviditetskategori B, vilket innebär att det i allmänhet är säkert att användas under graviditet enligt djurstudier, även om det är känt att korsa placentan och absorberas av fostret. Liksom de flesta mediciner har man dock inte utfört mänskliga kliniska prövningar för att helt utesluta risken för skada. Vissa vetenskapliga bevis på säkerheten av ranitidin under graviditeten är tillgängliga från kvinnor som har använt läkemedlet med inga mer negativa effekter på sina barn än kvinnor som inte använde det. Ranitidin har också givits under kejsarsnitt för att förhindra Mendelsons syndrom utan någon skada på det ofödda barnet.