Vad är absorberbara suturer?

Suturer är stygn som sys av läkare för att hålla vävnad tillsammans tills kroppen har tid att läka sig själv. Absorberbara suturer är stygn som naturligt sönderdelas i kroppen, vanligtvis försvinner inom 10 dagar till 8 veckor. Eftersom de bryts ner i kroppen behöver de inte tas bort.

Absorberbara suturer används vanligtvis som kirurgiska suturer för att hålla samman inre kroppsvävnader. De kan också användas till patienter som inte kan återvända till läkaren för att få bort de mer traditionella suturerna. I vissa fall kan absorberbara suturer antingen avvisas och / eller angripas av kroppen som en främmande substans och orsaka inflammation. Av denna anledning används de inte ofta på hud sår. Dessutom är ärrbildning generellt mindre vanligt med icke-absorberbara suturer.

Det finns många olika typer av absorberbara suturer för läkare att välja mellan, beroende på sårtypen. De är uppdelade i två stora kategorier: organiska och syntetiska. Organiska suturer innehåller katgut, som härrör från tarmarna hos kor. Catgut suturer är förbjudna från användning i Japan och Europa av rädsla för bovin spongiform encefalopati (BSE), även om besättningen testas för BSE innan skörden påbörjas. Syntetisk upplösande suturer är gjorda av ett brett spektrum av material, inklusive glykolid, polydioxanon och kaprolakton.

En läkare baserar sitt eller hennes suturbeslut på typen och rörligheten för sårområdet. Styrkan av sutur som krävs för jobbet, hur mycket tid suturen behöver förbli stark, risken för infektion och estetik övervägs också. Läkaren måste också ta hänsyn till flexibiliteten i suturmaterialet, eftersom en knut vanligtvis slår av varje söm.

Förutom att lösa suturer har läkare många andra alternativ tillgängliga för dem vid avslutande sår. Klassen av icke-absorberbara suturer inkluderar de som är organiska, såsom silkesuture, och de som är syntetiska. Dessa inkluderar nylon, polyester, polypropen, rostfritt ståltråd och kirurgiska häftklamrar. Hudförslutningsband, som är speciella klisterremsor som används för att hålla huden samman, kan användas för att stänga mindre sår eller i stället för suturer om patientens hud är särskilt bräcklig eller kompromisslös. Ett annat alternativ är att använda limmedel som fungerar som ett slags lim för att hålla såret stängt medan det läker.

Oavsett hur såret hålls ihop är det viktigt att följa en läkares anvisningar om vård av såret, särskilt med avseende på bandage, applicera något lokalt och hålla sårytan torr. Alla dessa är faktorer för att förebygga infektion, minimera ärrbildning och att hålla integriteten i suturerna intakta så att de kan göra sitt jobb. Uppföljande möten är viktiga och bör omplaneras så snart som möjligt om de måste missas.