Vad är de vanligaste orsakerna till en låg fetalt hjärtfrekvens?

Låg fetal hjärtfrekvens, även kallad bradykardi, är termen som används när ett ofödigt barns hjärta visar färre än 110 slag per minut. I de flesta fall är det en tillfällig situation, men orsaken måste vanligtvis bestämmas för att frågan ska behandlas. En av de vanligaste orsakerna är medicin som tas av moderen, såsom narkotika, en epidural eller syntetisk oxytocin. Hypotension i mamman kan också leda till en minskad hjärtfrekvens i hjärtat, antingen i några minuter eller på lång sikt. Slutligen kan en förlust eller kompression av navelsträngen även leda till bradykardi hos ett ofödat barn.

Problemet händer ofta under arbetskraft på grund av antalet droger som många kvinnor får. Exempelvis ges syntetisk oxytocin ofta för att stimulera arbetskraft, men i vissa fall kan det ge upphov till hyperstimulering av livmodern. Resultatet är ibland fosterhypoxi, vilket är brist på syre som uppenbaras av en hjärtfrekvens som plötsligt är lägre än genomsnittet. Kvinnor som tar narkotika under graviditeten kan också sluta sakta ner deras ofödda barns hjärtfrekvens, eftersom denna typ av läkemedel kan minska risken för att fosterhjärtan accepterar adrenalin, vilket är ett hormon som ökar hjärtat. Dessutom ges många kvinnor en epidural för att stoppa smärtan av arbetskraft, men det här kan ibland orsaka tillfällig hypotension hos moderen.

Vissa kvinnor upplever hypotension på egen hand, utan att ha några mediciner för att orsaka det. En av de vanligaste orsakerna till moderns hypotension ligger platt på baksidan, eftersom denna position kan sätta press på vena cava. Resultatet är mindre syre för barnet, vilket i slutändan leder till låg fetalt hjärtrytm. Av denna anledning rekommenderas kvinnor att undvika att ligga flata på ryggen efter ungefär 16 veckors graviditet, men det bör noteras att de flesta gravida kvinnor känner till effekterna av denna position innan någon skada orsakas av barnet. Till exempel kommer gravida kvinnor att känna sig lätta efter några minuter att ligga platt.

I andra fall kan navelsträngen komprimeras, eller till och med prolaps. Hur som helst får fostret inte tillräckligt med syre när detta inträffar, vilket medför en låg fetalt hjärtfrekvens över tiden. Detta betraktas som en nödsituation, eftersom det kan vara dödligt för det ofödda barnet om det inte fixas snabbt. Detta kan inträffa under ett långt arbete, vilket resulterar i ett behov av en nödsituation c-sektion. Det är dock möjligt att en navelsträngsprolaps uppstår när som helst, varför kvinnor rekommenderas att se sin läkare snabbt om de märker en minskning av fostrets rörelse eftersom det ofta signalerar låg fetthalt.