Vad är intravenösa vätskor?

Intravenösa vätskor är vätskor som är avsedda att administreras till en patient intravenöst, direkt genom cirkulationssystemet. Dessa vätskor måste vara sterila för att skydda patienterna från skada, och det finns ett antal olika typer tillgängliga för användning. Många företag tillverkar förpackade intravenösa vätskor, liksom produkter som kan blandas med sterilt vatten för att förbereda en lösning för intravenös administrering.

Vätskor ges när någon vätskevolym minskar. Det finns ett antal saker som kan orsaka en droppe i volymen. Kräkningar och diarré är ett klassiskt exempel, varför människor uppmanas att dricka vätskor när de är sjuka för att hålla sin vätskevolym stabil. En annan orsak är blodförlust, vilket orsakar problem både för att människor förlorar blodprodukter och för att de upplever en förlust i vätskevolymen. Elektrolytnivåer i blodet kan också bli instabila som ett resultat av snabba förändringar i fluidvolymen, i vilket fall IV-vätskor kan användas för att återställa balansen.

Intravenösa vätskor kan brytas upp i två stora grupper. Kristalloider såsom saltlösningar innehåller en lösning av molekyler som kan lösas upp i vatten. När kristalloider administreras tenderar de att skapa lågt osmotiskt tryck, vilket gör att vätska kan röra sig över blodkärlen, vilket kan kopplas till ödem. Kolloider innehåller partiklar som inte är lösliga i vatten, och de skapar högt osmotiskt tryck och lockar vätska in i blodkärlen. Blod är ett exempel på en vanligt administrerad intravenös kolloid.

Förändringar i volymvolymen kan orsaka förändringar i blodtrycket och en serie kaskaderande reaktioner i kroppen. Emellertid är IV-vätskor inte alltid lösningen. Om fel vätska administreras, ges för många vätskor, eller en patient övervakas inte, vilket ger vätskor faktiskt att göra situationen sämre. Till exempel kan en patient utveckla svårt ödem som kan ta lite tid att lösa när kroppen försöker uttrycka överskott av vatten.

Intravenösa vätskor kan också användas som en läkemedelsadministrationsväg. Om en läkare vill leverera en liten mängd medicin över en längre tid kan den lösas i en påse med intravenösa vätskor och sättas på en infusionspump som levererar medicinerad vätska direkt i blodet. De brukar också användas för att hjälpa till med kirurgisk återhämtning, människor som får vätskor efter operationen tenderar att uppleva bättre återhämtning än människor som inte gör det.