Vad är iv antibiotika?

Intravenösa (IV) antibiotika är mediciner som levereras direkt i blodomloppet med hjälp av en nål och slang ansluten till en påse eller behållare. Oftast levereras medicinen långsamt genom en droppprocess, vilket hjälper till att undvika att införa luft i blodet. IV antibiotika används vanligtvis för behandling av bakteriella infektioner. Genom att leverera medicinerna i blodet direkt, transporteras de till infektionsplatsen snabbare och effektivt för att främja en snabbare helande tid.

IV antibiotika är vanligtvis reserverade för allvarliga infektioner som kräver snabbare behandling. Mindre bakterieutvecklingar behandlas med orala antibiotika, vilka har färre biverkningar och chanser för komplikationer. De kan också ges i mycket högre doser, beroende på svårighetsgraden och typen av infektion som behandlas. Ibland kan intravenösa antibiotika användas i en mindre allvarlig infektion om orala läkemedel inte kan komma till lämplig plats. Till exempel ges gravida kvinnor IV-medicinering för grupp B-strep-bakterier eftersom orala versioner inte effektivt dödar bakterierna i slidan för att erbjuda skydd för barnet.

Som med alla variationer används endast IV antibiotika för att döda bakterieutvecklingar. De är inte effektiva vid bekämpning av virus eller andra sjukdomar. Biverkningar kan inkludera illamående, kräkningar, yrsel och andra matsmältningsbesvär. Dessa kan vara milda eller svåra, beroende på vilken dos som används och patientens individuella toleranser.

Användningen av IV-antibiotika är i allmänhet begränsad och används endast när det är absolut nödvändigt. De bär små risker, såsom utveckling av läkemedelsresistenta bakterier. Ibland kan irritation eller smärta uppträda vid injektionsstället.

Gåsöverväxt och resulterande irritation är vanligt vid användning av IV-antibiotika. Detta kräver en annan typ av läkemedel att behandla. Den frekventa användningen av antibiotika kan orsaka återkommande jästinfektioner och kan störa effektiviteten hos vissa andra läkemedel, såsom p-piller.

Patienter som får IV-antibiotika ska ges en förklaring av sjukdomen som behandlas samt biverkningar och risker i samband med intravenös medicinering. När icke-livshotande sjukdomar är orsaken, bör fördelarna med att använda IV behandlingsmetoder kontra oral medicin vägas och förklaras till patienten i detalj. Om muntliga metoder är ett alternativ ska han / hon ges lämplig information för att kunna fatta ett välgrundat beslut.