Vad är kramper?

Kramper är spasmer som uppträder i muskelsystem. Det finns många olika situationer som kan orsaka dessa smärtsamma känslor i hela kroppen, från överansträngning till uttorkning. I allmänhet är tillståndet lätt behandlas hemma, men personer som upplever kroniska eller konstanta muskelkramper kan vilja överväga att konsultera en vårdpersonal för råd och hjälp.

En kramp uppträder vanligtvis när en muskel inte kan helt slappna av, vilket orsakar en spasm som känns som en skarp smärta i hela området. Smärtnivån kan vara ganska mild, ofta beskriven som en twinge, eller extremt smärtsam och långvarig. Varaktigheten av smärta kan förändras beroende på svårighetsgraden av tillståndets svårighetsgrad, det kan vara i några sekunder eller kan sträcka på i flera minuter och kan lätt återkomma om det inte behandlas ordentligt.

En vanlig orsak till kramper är överansträngning. Repeterande rörelse, som lyftvikt eller långa körningar kan orsaka smärta om musklerna inte är fullt utsträckta efteråt. Kramper från överansträngning kan inträffa under en aktivitet eller till och med flera timmar senare, eftersom musklerna försöker helt slappna av från ansträngande aktivitet. Vissa människor upplever mer smärta när träning sker i en het miljö, vanligtvis på grund av uttorkning och ökad muskeltrötthet.

Menstruationskramper påverkar kvinnor precis före eller under menstruation, och brukar manifesteras som en tråkig värk i magen eller en skarp smärta i bäckenområdet. Denna typ är orsakad av hormonella skift som uppträder i början av menstruationen liksom i sammandragningar i livmodern som pressar ut menstruationsvätskor. Vissa kvinnor upplever lite eller ingen smärta, medan andra har svår smärta som kan lämna dem tillfälligt försvagad. Vissa metoder för födelsekontroll, såsom en intrauterin enhet (IUD) kan öka svårighetsgraden av menstruationskramper.

Många fall av kramper beror på brist på korrekta elektrolyter i kroppen. Om kroppen blir uttorkad, får cellerna inte genom hela muskelsystem tillräckliga mängder elektrolyter, såsom natrium och magnesium. Bristen på dessa viktiga salter i kroppen kan leda muskeln att missfire och spasma, vilket leder till smärta i hela kroppen. Av denna anledning rekommenderar många hälsoexperter ett ökat vattenintag för att förhindra detta.

Vissa människor upplever kräkning under perioder av inaktivitet, som till exempel sova. Dessa nattliga smärtor påverkar ofta fötterna, anklarna och kalvarna och kan bidra till sömnlöshet och sömnlöshet. En vanlig träningsrutin, mycket vatten och daglig sträckning kan bidra till att minska risken för nattkramper.