Vad är nihilistiska vrangföreställningar?

Nihilistiska vrangföreställningar är ihållande övertygelser om att ett ämne inte existerar eller är dött. Liksom andra illusioner uthåller dessa övertygelser även när patienter presenteras med information som motsätter sig dem, såsom ett erkännande från en tredje part som patienten lever och verkar existera. Detta psykologiska fenomen beskrevs först på 1800-talet av Jules Cotard, en fransk forskare, och kallas ibland en Cotard-illusion med hänvisning till detta. Det kan observeras hos patienter med vissa psykiska sjukdomstillstånd såväl som personer med hjärnskador.

Patienter med nihilistiska vanföreställningar kan uttrycka dem på flera olika sätt. Vissa patienter tror helt enkelt att de inte existerar, och i vissa fall har de aldrig existerat. De känner inte igen information som ogiltigförklarar detta påstående och kan tro att de är osynliga eller ohörbara för människorna kring dem. Andra tycker att de är döda, och vissa upplever livfulla hallucinationer för att följa med illusionen, och tror att de är ruttande lik, till exempel, eller tänker att lemmar saknas.

Om en vårdgivare frågar patienten kan han eller hon ofta inte avslöja någon personlig information. Patienter som tror att de inte existerar tror att de inte har några namn, åldrar eller föräldrar, till exempel. De kanske inte kommer ihåg någonting från deras förflutna. De som tror att de är döda kan berätta vårdgivare hur de dog och kunde erbjuda information om sina liv.

Cotard ansåg att nihilistiska vrangföreställningar var resultatet av “negativism”. Den faktiska psykologen bakom dem kan vara något mer komplex. Patienter med tillstånd som schizofreni, bipolär sjukdom och borderline personlighetsstörning kan utveckla en känsla av att koppla från världen runt dem. Detta kan uppenbaras i form av vanföreställningar som verkar ganska logiska för patienten, även om de verkar bisarra motståndare. Således kan en patient utveckla nihilistiska valsningar efter att ha ignorerats eller tystats, i ett försök att förklara dessa erfarenheter.

Vid hjärnskador kan vanföreställningarna vara resultatet av skador på delar av hjärnan som är inblandade i självuppfattning. Sådana patienter kan vara utmanande att behandla, eftersom de kanske inte svarar på terapi och mediciner på samma sätt som de som har psykiska sjukdomar, eftersom problemen med hjärnan är mycket olika. Efter en skada kan hjärnan gradvis bota förbindelser och bygga nya föreningar, men det kan ta tid. Under denna process kan patienten behöva stödjande vård för att utföra vardagliga uppgifter och sakta sönder dessa illusioner.