Vad är vanliga orsaker till hosta och kräkningar?

Hosta och kräkningar är två vanliga symptom på olika sjukdomar, såsom gastroesofageal refluxsjukdom eller influensa. Villkoren som orsakar dessa symtom kan vara kroniska, som vid gastroesofageal reflux, relativt kortvarig, som i influensa, eller akut, som i en allergisk reaktion. Dessa symtom är ofta åtföljda av andra, och det är ofta omöjligt att bestämma den specifika orsaken utan kunskap om dessa andra symtom. De vanligaste sjukdomarna som åtföljs av dessa symtom bör tas seriöst men tenderar inte att kräva omedelbar och akut medicinsk behandling. Vissa, som t.ex. svåra allergiska reaktioner eller encefalit, kan vara extremt skadliga – om inte dödliga – om de inte behandlas med något brådskande.

Flera av de sjukdomar som kan orsaka hosta och kräkningar är direkt och specifikt relaterade till matsmältningskanalen. Gastroesofageal refluxsjukdom förekommer exempelvis när magsyror, och ibland matrester, läcker tillbaka i matstrupen, vilket orsakar varierande grader av irritation. Denna sjukdom åtföljs vanligtvis av, om den inte definieras av, halsbränna. Esofageal cancer, esofaguscancer, kan också orsaka hosta och kräkningar. Dessa symtom är ofta åtföljda av halsbränna, svårighet att svälja och bröstsmärta, uppkastet kan också vara blodigt.

Andra sjukdomar som orsakar dessa symtom kan vara mer generella i orsak eller ursprungsort. Influensa är till exempel en vanlig virusinfektion som främst påverkar näsan, halsen och lungorna och kan orsaka ett stort antal symtom, inklusive hosta, huvudvärk, kroppssmärtor, ont i halsen, illamående och kräkningar och brist på energi . H1N1-influensastammen, som vanligtvis kallas svininfluensa, är lika både i orsak och uttryck. Kräkningar är inte särskilt framträdande i någon av dessa influensavarianter, men det sker regelbundet.

Ibland kan symtomen visas snabbt och utan varning i en akut attack. Vanligtvis uppstår detta på grund av en allergisk reaktion, särskilt när en person äter något som han är allergisk mot. Dessutom kan encefalit eller svullnad i hjärnan förefalla ganska snabbt och kan ha ett antal orsaker. Hosta och kräkningar orsakad av encefalit kan också åtföljas av feber, sömnighet, huvudvärk, förvirring och sömnighet. Både encefalit och allergiska attacker kan vara ganska skadliga om de inte behandlas omedelbart, så det är viktigt för människor att omedelbart få hjälp om dessa symptom plötsligt uppstår.