Finns det en koppling mellan lisinopril och viktökning?

Kopplingen mellan lisinopril och viktökning är en fråga om debatt. Vissa studier har visat att viktökning kan vara en bieffekt av läkemedlet, men inte enbart. Svullnad är en annan möjlig biverkning av lisinopril, och en åtföljande viktökning kommer ofta att bero på överskottsvätskan. Snabba viktökning är också ett symptom på några av de villkor som behandlas av detta läkemedel.

Lisinopril är en ACE-hämmare, som oftast ordineras för att behandla högt blodtryck och hjärtsvikt. Diabetiker kan också ges läkemedlet för att minska risken för njursvikt. ACE-hämmare som lisinopril arbetar för att förhindra sammandragning av blodkärl, vilket minskar blodtrycket.

Under drogförsök upplevde vissa patienter som tog drogen en viktökning. Viktökning har identifierats som en ovanlig biverkning som påverkar mindre än 1% av patienterna som tar läkemedlet. I synnerhet observerades en liknande procentuell viktminskning medan läkemedlet togs.

Det finns viss förvirring över länken mellan lisinopril och viktökning. I många fall kunde inte viktökning förstärkas med användningen av läkemedlet. Interaktioner med andra droger kan också vara en faktor. Kost och livsstil kan också bidra till ökningar, dölja eventuella samband mellan lisinopril och viktökning.

En annan möjlig orsak till viktökning för patienter som tar lisinopril är det tillstånd som behandlas. Snabb viktökning är ett symptom i samband med kongestiv hjärtsvikt i synnerhet. Patienter som upplever en plötslig eller oförklarlig viktökning uppmanas att samråda med en läkare.

I vissa fall var ökningen hänförlig till ödem, en annan känd bieffekt av läkemedlet. Uppbyggnaden av vätska orsakade både uppblåsthet och viktökning i dessa patienter. Svullnad kan också vara ett tecken på allergisk reaktion på läkemedlet och patienter som upplever dessa symptom bör söka omedelbar medicinsk behandling.

När patienter tar lisinopril och man observerar viktökning, kan åtgärder vidtas för att hålla vikt under kontroll. En hälsosam kost är ett bra första steg. Förnuftiga delar av låg fetthalt, lågt kolesterol och lågt natriummat, som frukt, grönsaker, korn och magert kött, hjälper patienten att hålla vikt, blodtryck och hjärtförhållanden under kontroll.

Regelbunden aktivitet är ett annat viktigt steg. Även mild träning kommer också att bidra till att hålla ner vikt och hålla hjärtat starkt. Patienter som tar lisinopril för blodtryck eller hjärtförhållanden ska prata med en läkare eller en medicinsk professionell innan de börjar ett träningsprogram.