Vad är de bästa vitaminerna för gikt?

De flesta medicinska experter är överens om att det inte finns någon enkel lösning att behandla eller förhindra gikt, men att äta en diet rik på vitamin C och B-familjen av vitaminer, särskilt B6 och B12, kan bidra till att minska inflammation och uppblåsthet. Många vårdgivare rekommenderar ett dagligt multivitamintillskott som innehåller höga doser av dessa och andra vitaminer och mineraler. Vissa andra kosttillskott, särskilt quercetin och kalcium, är allmänt trodde att de också är användbara för giktpatienter, och det kan också hjälpa till med att ta regelbundna doser fiskolja, som är höga i omega-3-fettsyror. Generellt är det dock ingen “botemedel”. Giktpatienter rekommenderas vanligtvis att dricka mycket vatten, få mycket motion och äta en hälsosam, balanserad kost med hög frukt, grönsaker och hela korn. Vitamin och mineraltillskott kan hjälpa, men brukar fungera bäst som en del av en strängare livsstilsplan.

Gikt är ett smärtstillande inflammatoriskt tillstånd som orsakar svullnad och tryck i fot och fotled, och är ofta djupare i storågen. Det orsakas av höga nivåer av urinsyra i blodet som bygger upp och i grunden fastnar i lederna. Urinsyra är inte problematisk i sig själv och i normala nivåer är det mycket viktigt för många av kroppens väsentliga funktioner. Det kan orsaka problem när det accrues och föreningar, och gikt är en av de möjliga konsekvenserna.

De flesta läkare föreslår att patienter som lider av gikt ändrar sin övergripande kost för att lindra tillståndet naturligt. Vissa livsmedel är rika på puriner, föreningar som bidrar till uppbyggnaden av urinsyra. Puriner är naturliga ämnen som är närvarande i alla celler i människokroppen. När purinerna bryts upp ackumuleras urinsyra och kristalliseras i blodflödet. Urinsyran klibbar lederna och orsakar allvarlig smärta. Organ kött, torkade bönor, svamp, spenat, sparris, nötkött och skaldjur är bara några exempel på livsmedel med högpurin, och minimering eller eliminering av dessa kan ofta hjälpa till.

Att integrera livsmedel som mörka bär, fettsyror och magert vegetabiliskt protein som sojabönor kan också lindra gikt i många fall eller åtminstone minimera dess symtom. Vissa forskare har föreslagit att orsaken till att dessa livsmedel hjälper till är att de är höga i naturligt förekommande vitaminer och mineraler. Ibland kan kosttillskott få liknande resultat, och ett antal vitaminer för gikt kan vara till hjälp.

För de flesta patienter är nyckeln till att förebygga gikt och sänka antalet attacker minskat mängden urinsyra som flyter i blodet. Ett C-vitamin med förlängd frisättning med flavonoider kan ofta bidra till att uppnå detta. Vitamin C är ett vitamin som sänker urinsyrahalten i kroppen naturligt, vanligtvis genom att fästa till syran och spola ut det i urinen.

De flesta vitaminerna i B-familjen kan också vara användbara. Det finns åtta vitaminer i denna familj, och även om alla är relaterade och alla kan vara användbara, står tre när det gäller gikt: vitamin B6, vitamin B9, även känd som folsyra och vitamin B12, även känd som kobalamin. I höga koncentrationer kan dessa vitaminer för gikt hindra enzymet som förvandlar puriner till urinsyra.

Flera andra mineraler och föreningar spelar liknande roller. Quercetin, som är en flavanol, är ett exempel. Denna förening, som naturligt förekommer i de flesta frukter och grönsaker, men också tillgänglig på vissa ställen som ett fristående tillskott, kan hindra urinsyrabindning, som i sin tur kan begränsa ackumulering i leder. Likaså ökar kaliumcitrat och kalciumkammen kroppens pH-nivåer, vilket hjälper till att avlägsna urinsyra från kroppen.

Fiskolja är en förening som är hög i omega-3-fettsyra, och regelbunden tillskott kan vara kopplad till en minskning av giktflare-ups. Omega-3 är kända antioxidanter. Vissa studier har föreslagit att personer som regelbundet intar oljan, vanligtvis i kapselform men ibland också som en vätska, kan lugna inflammation och minska smärtlindring, men lättnad beror vanligtvis på ett bestående användningsområde. När en person slutar ta kosttillskott slutar han eller hon normalt att få några fördelar.

De flesta experter är överens om att en hälsosam livsstil är kritisk för att behandla gikt, och i de flesta fall är det bästa sättet att integrera vitaminer och mineraler tillsammans med regelbunden träning och en övergripande hälsosam, magert och fiberrik kost. Att dricka mer vatten och begränsa alkoholkonsumtionen kan också hjälpa till att minska urinsyrahalten.