Vad är knock-knees?

Känt vetenskapligt som genu valgum, knock-knees är ett tillstånd där nedre benen vinklas utåt. När en person med ett allvarligt fall står med hans eller hennes ben helt rakt, kommer knäna att röra, men anklarna kommer inte. Ett liknande tillstånd, som kallas bowlegs, uppstår när knäna vinklar utåt, så att de inte rör när en person står med sina fötter ihop.

Både bowlegs och knock-knees är en vanlig del av barnutvecklingen. Typiskt kommer barnen att se en liten aning under de första tre åren av livet. Runt ålder två eller tre, knäna vinklar inåt som barnet lär sig att gå ordentligt. Knäna räkna i allmänhet ut efter ålder fem eller sex när ett barn utvecklas normalt.

I vissa fall kan knock knän dock förvärras eller fortsätta i sen barndom. Överviktiga barn är särskilt utsatta för detta problem, eftersom benen kan vända sig inåt för att försörja extravikt. Dessutom kan sjukdomar som rickets eller osteomyelit försvaga benen och bidra till tillståndet.

I andra fall kan knock-knän utvecklas på grund av en skada på skenbenets tillväxtområde, även om det vanligtvis resulterar i endast ett knockt knä. När det utvecklas utan känd orsak är det känt som idiopatisk genu valgum.

Obehandlade, ihållande knock-knän kan vara mycket skadliga för en persons självkänsla under sen barndom och ungdom. Vuxna som har detta tillstånd är också mer mottagliga för skador och kroniska knäproblem. Många individer utvecklar artros, ett smärtstillande tillstånd som orsakas av ojämn trötthet av brosk inne i lederna. I mycket allvarliga fall kan det också göra det svårt för en person att gå.

Lyckligtvis kan knock-knä lätt korrigeras, särskilt när de detekteras tidigt. Hälso- och sjukvårdspersonal ordinerar vanligtvis apparater som natthängslen för barn som har en familjehistoria av tillståndet. Ortopediska skor kan också vara effektiva.

Om apparaten misslyckas med att korrigera problemet kan kirurgi rekommenderas. För barn är korrigeringsförfaranden mest effektiva i åldrarna 10 eller 11. Om knock-knänna går obehandlade och fortsätter till vuxen ålder, kan total knäbytesoperation vara nödvändig för att lindra smärta orsakad av tillståndet.