Vad är orsakerna till vaginal torrhet?

Orsaker till vaginal torrhet innefattar typiskt fluktuationer i nivån av cirkulerande östrogener i kroppen. Typiskt kan östrogenproduktionen sjunka under amning och under menopausala år. Dessutom kan vissa medicinska tillstånd som ovariesvikt orsaka östrogenfall och efterföljande vaginaltørrhet. Andra orsaker till vaginal torrhet kan innefatta användning av vaginala douches och vanliga vaginala infektioner. Ofta, eftersom äggstockar producerar östrogen, kan det kirurgiska avlägsnandet av dem orsaka vaginal torrhet.

Ibland kan orsakerna till vaginal torrhet bero på ett tillstånd som kallas atrofisk vaginit. Detta tillstånd är också relaterat till en minskning av östrogen, som ofta orsakas av klimakteriet. Vanligtvis orsakar atrofisk vaginit vaginala vävnader att tunna, förlora elasticitet och bli torr. Behandling för detta tillstånd kan innefatta östrogen krämer, vilket kan främja stimulering av vaginala sekretioner. Ibland kan vaginal torrhet orsaka små tårar i vaginala vävnader, vilket kan leda till blödning eller fläckning.

Generellt, om inte kontraindicerat, kan läkaren rekommendera användning av hormonersättningsterapi. Om orsakerna till vaginal torrhet är relaterade till klimakteriet kan östrogenutbyte indikeras för att lindra vaginal torrhet. Denna behandling är tillgänglig i pillerform, som hudplåster, och lokalt, som en kräm. Många gånger kombineras östrogenersättningsterapi med progestin i ett försök att avvärja den lilla men verkliga risken för livmodercancer. Regelbundna bäckenprov, som inkluderar paputsläpp, bör göras vid behandling av hormonbehandling.

Hormonersättningsterapi eller HRT, även om det är mycket effektivt vid behandling av orsaker till vaginaltørrhet, kan bära stor risk. Ibland kan HRT öka risken för stroke, hjärtattack och blodproppar. Dessutom kan östrogen öka risken för att utveckla bröstcancer. Fytoöstrogener, som finns i växter som soja, är naturliga ämnen som efterliknar effekterna av östrogen. Vissa människor kan upptäcka att införlivande av sojaprodukter i kosten kan vara effektiv vid behandling av orsaker till vaginal torrhet.

Vanligtvis svarar orsakerna till vaginal torrhet mot enkla smörjmedel som inte är diskreta, såsom Replens® eller K-Y® Jelly. Dessa behandlingar ger ofta snabb lindring till irriterad och torr vaginala vävnader, utan att orsaka allvarliga biverkningar. Dessa behandlingar kan användas på lång sikt, eftersom de har en utmärkt rekord för att vara säkra och effektiva. Patienter som upplever kronisk vaginal torrhet bör kontakta en vårdgivare för att säkerställa att torrhet inte är relaterat till infektion. Om det inte behandlas kan vaginal torrhet orsaka kronisk tunn vävnad, blödning och smärta.