Vad orsakar hyperkalemi?

Hyperkalemi är en för hög nivå av kalium i blodet. Det orsakar symtom inklusive onormalt hjärtslag, muskelsvaghet och illamående eller en känsla av generellt obehag. Eftersom symptomen ofta är vaga är det svårt att diagnostisera, men hyperkalemi kan vara dödlig om den inte behandlas. Faktum är att hyperkalemi induceras att orsaka död genom dödlig injektion. Det finns många möjliga hyperkalemi orsaker.

Hyperkalemi orsakar faller i tre grundläggande kategorier: otillräcklig eliminering av kalium, överdriven frisättning av kalium i kroppens celler och överdriven intag av kalium. Ineffektiv eliminering kan orsakas av njursvikt, vissa mediciner, brist på mineralokortikoidhormonerna eller den sällsynta medfödda sjukdomen arthrogryposis, även kallad Gordons syndrom. Kroppens celler kan frigöra överskott av kalium i blodet som ett resultat av vävnadsdöd eller nedbrytning eller på grund av överdriven blodtransfusion. Överdriven intag av kalium kan orsakas av kaliumkloridinfusion eller genom förgiftning med ett salt-substitut eller kosttillskott som innehåller kalium.

Kaliumhalter i blodet regleras hos en frisk individ genom eliminering genom urinvägarna. Njurarna tar bort kalium och andra ämnen från blodet och utsöndrar dem i urinen. Därför är problem med njurarna eller urinvägarna vanliga hyperkalemi orsaker. Läkemedel som stör urinutsöndring inkluderar ACE-hämmare för högt blodtryck, antibiotikatrimetoprim, antiparasitic pentamidin, immunosuppressiva ciklosporin och takrolimus och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Att stoppa eller byta läkemedel kan när det är möjligt ofta bota läkemedelsinducerad hyperkalemi.

Hyperkalemi orsakar involverande mineralokortikoidbrist inkluderar Addisons sjukdom och medfödd binjurehyperplasi, där binjurarna inte producerar tillräckligt med hormoner. Typ IV renal tubulär acidos, där njurarna är resistenta mot mineralokorticoidhormon aldosteron, kan också orsaka hyperkalemi. Hyperkalemi är också ett vanligt symptom på arthrogryposis, eller Gordons syndrom, vilket också orsakar deformiteter av lederna, högt blodtryck, fördröjd tillväxt och andningssvårigheter.

Hyperkalemi diagnostiseras genom blodprov för att identifiera onormalt höga nivåer av kalium. Upprepade tester krävs för att göra en diagnos. Akut hyperkalemi behandlas med akut sänkning av blodkalium, vilket kan ske genom administrering av kalcium, insulin, bikarbonat eller salbutamol. I mycket allvarliga fall kan dialys vara nödvändig.

Hyperkalemi kan hanteras eller förebyggas genom att kalium reduceras i kosten och genom medicinering, vilket kan vara formen av diuretika, kalciumpolystyrensulfonat eller sorbitol. Men vissa diuretika, såsom amilorid och spironolakton, tar inte bort kalium från kroppen och kan själva vara hyperkalemi orsaker. Det är viktigt att övervaka medicinerna hos en person med hyperkalemi, eftersom många läkemedel kan vara kön av sjukdomen.