Vad är orsakerna till hjärtklappning?

Att känna hjärtrytmen är ganska vanligt, men ibland kan det verka som om hjärtat hoppar över ett slag, slår oregelbundet eller helt enkelt slår för snabbt. Känslor som dessa kallas hjärtklappningar, och medan de ofta kan känna sig i hjärtat, kan de ibland förekomma någon annanstans, inklusive nacke och hals. Hjärtklappningar kan orsakas av olika faktorer, inte alla är allvarliga, även om de ibland kan vara ett symptom på underliggande medicinska problem som kan kräva behandling.

Hjärtklappningar liknar dessa känslor som kände sig annorstädes i kroppen, eftersom de kan härledas från hjärtans aktivitet och blodflöde. Ibland kan de bero på vissa mediciner, intensiv träning eller till och med starka känslomässiga reaktioner. Orsaker som dessa tenderar att göra hjärtslaget snabbare och ibland att slå för tidigt, vilket fortfarande kan känns som hjärtklappning ibland. Sköldkörtelsjukdom och andra medicinska tillstånd kan också leda till dessa variationer i hjärtans aktivitet. I allmänhet är dessa typer av förnimmelser inte skadliga och kräver inte omedelbar medicinsk vård, även om en person med andra underliggande förhållanden kan vilja rådfråga en läkare om dem.

Andra orsaker till hjärtklappning är allvarligare och kan vara kopplade till arytmi eller en onormal hjärtrytm. Hjärtsjukdomar som påverkar ventilerna eller muskeln, eller hjärtinfarkt kan generera arytmi som ibland kan kännas i halsen. Ofta är arytmi orsakad av störningar av de elektriska signaler som styr pumpningen av hjärtmusklerna och dess ventiler. Situationer som dessa är dock sällsynta och står för mindre än hälften av hjärtklappningar, men de kräver ofta medicinsk intervention för att förhindra att de blir livshotande. Röntgenstrålar eller elektrokardiogram kan krävas för att bestämma den exakta källan till dessa tillstånd.

Behandling av hjärtklappning kan kräva att den underliggande hälsofrågan löses, om en finns, men det finns också andra sätt att hantera dem. Förvaltningen innebär för det mesta att hälsosamma livsstilsförändringar minskar stressen på hjärtat. Att undvika känslomässigt stressiga situationer och lära sig att hantera dem är en sådan metod, och regelbunden motion kan hjälpa till att förbättra hur hjärtat reagerar på miljöutmaningar. Dessutom väljer individer som röker cigaretter eller dricker alkohol ibland att begränsa deras intag av dessa ämnen, liksom att undvika kosttillskott och olagliga droger. Slutligen kan hälsosam matvanor förbättra den övergripande hälsan och hjälpa till att kontrollera vikt, vilket kan hjälpa till att hantera hjärtklappning.