Vilka är efterverkningarna av gallblåskirurgi?

De mest omedelbara efterverkningarna av gallblåskirurgi är grogginess, buksmärta och obehag och ibland axelvärk. Dessa är alla direkta biverkningar av det kirurgiska förfarandet och bör blekna under återhämtning. Det är inte ovanligt för patienter att uppleva illamående strax efter operationen. Många patienter rapporterar att de känner förstoppning, diarré och halsbränna i de dagar som följer gallblåskirurgi. Långtidseffekter inkluderar dramatisk viktökning och efterföljande hälsorisker.

Patienter känner vanligtvis smärta i bukregionerna strax efter borttagning av gallblåsor, som ofta förvärras av att ligga i vissa positioner. Detta beror på att de sår som skapats under operationen inte har blivit helt läka än. I vissa fall kommer patienterna att kräva ett rör för att tömma allt överskott av gallret ur kroppen, vilket orsakar ytterligare obehag. Patienter med låg tolerans för medicinering som används under operation kan känna sig sjuk, trött och yr omedelbart efter proceduren.

Axelvärk är en av de mer ovanliga efterverkningarna av gallblåskirurgi och känns när patienten återvinner medvetandet. Smärtan är sannolikt på grund av den nödvändiga uppblåsningen av buken under proceduren, även om detta vanligtvis beror mer på ömhet i buken i stället för axlarna. Gassen gör också ofta patienter i återhämtning känner sig uppblåsta. Överskottsluften lämnar vanligtvis kroppen genom burping eller flatulens.

Under återhämtning måste patientens mag-tarmkanalen justera och normalisera. Överdriven belastning på vävnaden som omger buken kan göra defekering svår för patienten. Å andra sidan kan överdriven gallåkning i buken på grund av frånvaron av gallblåsan irritera matsmältningssystemet, vilket leder till diarré. Vissa patienter kan uppleva båda dessa efterverkningar av gallblåskirurgi vid återhämtning.

Utan gallblåsan för att lagra gallan tenderar levern att producera mindre av enzymet. Detta påverkar kroppens förmåga att bryta ner fett, vilket ökar risken för onormal viktökning. Medicinska experter rekommenderar ofta gallblodspatienter för att minska mängden fett i sina kostvanor. Detta hjälper till att förebygga fetma, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, bland andra allvarliga hälsoproblem.

Även om fallen är sällsynta, rapporterar vissa individer att de utvecklar gallsten efter gallblåsan. Detta inträffar när levern ger överflödig gall och kroppen kan inte kassera den. Gallan kan härda i det omgivande området, bli stenliknande och orsaka intensiv smärta och obehag. Ett andra kirurgiskt ingrepp kan krävas om patienten inte kan överföra stenarna naturligt.